Tanker om blogg, skriverier og StatpedEttersom siste publisering var i juli er jeg usikker på om det i hele tatt er noen som ramler innom her.

Pausen var i utgangspunktet ikke planlagt, men har etter hvert blitt svært gjennomtenkt. Gjennom min tid som blogger, har jeg vært bevisst på å være forsiktig med å dele for mye rundt barna. Til å begynne med gikk dette mest på bilder, men etter hvert innså jeg at også mange av historiene er deres og nødvendigvis ikke mine å dele.
Det har det siste året vært en bevisstgjøring rundt barns digitale identitet også i media, og mange store bloggere og påvirkere velger å trekke barna sine unna "rampelyset". Dette er kjempebra! Nå har aldri min blogg vært i nærheten av noen bloggliste og leserskaren har vært svært begrenset, men jeg har allikevel kjent på at jeg kanskje deler av mine barns hverdag på bekostning av barna. Når det er sagt tenker jeg at det er fullt mulig å skrive en blogg om nedsatt hørsel uten å dra inn ungene, og om jeg skal fortsette med skriveriene vil de nok ha en mindre rolle.

En annen årsak til pausen er rett og slett kapasitet og prioriteringer. Selv om man ikke skulle tro at det tar så lang tid å slenge sammen noen setninger, så er det faktisk helt utrolig hvor tidkrevende det kan være! Spesielt når man vil at innholdet skal være noenlunde gjennomtenkt og kvalitetssikret. Jeg er alt for konfliktsky til å slenge ut en masse udokumenterte påstander for å måtte stå i det etterpå. Nei takk. :)
Men egentlig er dette bare en tullete unnskyldning, spesielt når man ser hva min favorittblogger med 6 barn får utrettet i løpet av en uke. Og skriver blogg i tillegg!

Uansett. Hovedhensikten med denne gjenopplivingen var egentlig å skrive et aldri så lite hjertesukk om vår hovedbase i den hørselsrelaterte verdenen, Statped.
Statped har vært et tilbakevendende tema på denne bloggen, og med god grunn. Statped har gjennom de siste 3 årene vært vår trygge havn i en verden som til tider har vært uoversiktlig og vanskelig å navigere gjennom. Her har vi funnet spesialisert fagkompetanse, et fantastisk nettverk og vi har funnet et språk. Når vi har vært usikre på hvor veien skal gå videre har vi kunne være sikre på at våre rådgivere gir oss anbefalinger basert på lang erfaring og gjennomprøvde teorier. Når vi har følt oss alene og lurt på om det er sånn det skal være, har vi kunne diskutere dette med andre foreldre som gjerne har møtt på de samme utfordringene. Barna våre har blitt kjent med flotte rollemodeller og fått venner de kan dele opp- og nedturer med.
Det er selvfølgelig utfordringer rundt løsningene til Statped også. Logistikken er heftig og tilbudet er ikke alltid likt for hele landet. Men som navnet tilsier, så er det en statlig organisasjon som skal favne hele landet.
Statped sier om seg selv: "Statped er opplæringssektorens spesialpedagogiske tjeneste for kommuner og fylkeskommuner. Vi bidrar til tilpasset og inkluderende opplæring for barn, unge og voksne med særskilte opplæringsbehov i samarbeid med pedagogisk-psykologisk tjeneste."
Statped er fungerer som en rådgivende instans, men driver også med utredning, opplæring, kurs og har strakstilbud til blant annet barn med nyoppdaget hørselstap. Vi er naturlig nok mest opptatt av den hørselsrelaterte delen av Statped, men faktum er at de tilbyr tjenester innenfor seks fagområder!

I forrige uke ble det kjent at et utvalg vurderer å legge ned Statped.
Tilbudet skal mest sannsynlig ikke forsvinne helt, men ansvaret skal flyttes over til fylkeskommunene. Hva betyr det for tilbudet til våre barn? Det vet jeg ikke, og problemet er at det er det nok få andre som vet også.  Men jeg er redd for at staten fraskriver seg et essensielt ansvar, og skyver dette over på fylkeskommunene som i sin tur skal lage sine egne rutiner og løsninger. I bestefall blir tilbudet vi har videreført på samme måte som før. I verste fall fører dette til en total omlegging av tilbudet og tap av verdifull spisskompetanse.
Jeg kunne ha skrevet side opp og side ned om dette, men jeg velger heller å legge ved linkt til en blogg skrevet av en annen mamma til hørselshemmede barn. Ta dere gjerne tid til å lese dette innlegget!

I enden av nedleggelsesvarselet om Statped sitter mine barn

Kommentarer

Populære innlegg