Teleslynger til besvær!

Heisann hoppsann! Nå var det jammen meg en stund siden sist! Mars forsvant før jeg fikk sukk for meg, og nå snakker vi plutselig april! Hjelp!

Torsdag i forrige uke hadde lokalavisa dette oppslaget på forsiden:

"Talar for døve øyre" (krever abo)Bilde fra Grannar. Flott at slike saker blir belyst!


Saken handler om lokallaget i HLF som har sendt spørsmål til kommunen om oversikt over teleslynger i offentlige bygg, uten å få svar. Det viser seg at teleslyngene er fraværende i de fleste offentlige bygg i Vindafjord og Etne kommune, og de stedene de har er det veldig dårlig merking.


Dette er desverre ikke unikt for min hjemkommune. HLF har nemlig hatt en nasjonal kampanje hvor de har sjekket ståa på teleslyngene i hele Norge. Våren og sommeren 2016 sendte de ut "Teleslyngegeriljaen" som undersøkte offentlige bygg og andre naturlige samlingssteder som kulturhus, kinoer og teater. Resultatene viser at selv om mange bygg etterhvert har teleslynger (som fungerer!), så er det fortsatt ca 25% som ikke har. Det er utrolig synd, og faktisk ulovlig ettersom Diskriminerings- og tilgjengelighetsloven sier at det er krav til universell utforming i alle publikumsbygg.

Jeg berømmer HLF og lokalavisa vår Grannar for å ta opp denne saken, for jeg tror at teleslynger er et sterkt undervurdert hjelpemiddel. Man forbinder det gjerne med gamle kirker og sykehjem, og noe som er forbeholdt svært gamle mennesker? 
Faktum er at teleslynga er et supert hjelpemiddel som alle med høreapparat (som har aktivert telespole) kan nytte seg av. Da får man lyden rett inn på øret, og det spiller i utgangspunktet ingen rolle hvor man sitter i salen. Man kan selvfølgelig ha med seg egne bærbare hjelpemidler, men disse er ofte ikke like kraftige og er mer sensitive for romstøy. Man blir dessuten mer avhengig av hjelp og tilrettelegging fra andre, kanskje må man spør foredragsholder om de kan ha på seg en ekstra mikrofon, og der er nok terskelen stor for mange. En teleslynge tar inn lyden direkte fra mikrofonene/ kinoen og sender den rett til høreapparatet.

Bildet er lånt fra Bufdir, og illustrerer hvordan en teleslynge gjerne er montert i et rom. Sitter du innenfor det grønne området, er du dekket av teleslynga. Det finnes også mindre halsslynger som er enkle å bære med seg.


Våre barn har stor nytte av teleslynger. Vi har installert en hjemme og de har også teleslynger i klasserommene på skolen. Tilbakemeldingene fra skolen er at det er lite tull med teleslynga, den virker stort sett hele tiden.

Når vi er på kino spør jeg alltid om de har installert teleslynge (selv om ikke ungene er med), og tilbakemeldingene er svært varierte. Jeg vil si at 50% av stedene vi har vært ikke har teleslynge, og på et av stedene som hadde virket den ikke.  Det er veldig synd for det gjør at ungene ikke får et like godt utbytte av filmen. Er vi heldige er filmen tekstet, og da kan eldste følge med på den måten, men ofte er norske filmer uten tekst. Legg på kronglete dialekter og rasling i godtepapir, så blir opplevelsen ganske så amputert, og det blir mye spørsmål ala: "Hæ? Hva sa de nå?"

God lyd må man ha, enten man er hjemme eller på kino!


Fellesnevneren er allikevel at de jeg spør er svært takknemlige for henvendelsen, og samtlige har lagt seg helt flate for at dette ikke er på plass.


Jeg håper og tror at slike påminnelser kan være med på å bevisstgjøre behovet for god tilrettelegging i det offentlige rom.

Og ikke minst øke kunnskapen om at hørselstap ikke er forbeholdt eldre. Det er mange barn og unge som har nedsatt hørsel. Til og med i lille Vindafjord kommune!

Kommentarer

Populære innlegg